Excursies-sharm-el-sheikh.nl

Wij organiseren onze trips met een goede zorg en daarbij streven wij altijd voor de hoogste kwaliteit en dat ook tegen een voordelige prijs!

Ramadan 2019

Het is weer bijna Ramadan welke begint aanstaande maandag op 6 Mei, ook wel in de islamitische kalender de 9e maand genoemd. Gedurende deze maand vasten moslims de hele dag van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten is een van de vijf pilaren in de islam.

Veel moslims begroeten elkaar voor en tijdens de ramadan met 'Ramadan moebarak of ramadan kaarim' wat een 'fijne ramadan' betekent.

Vasten houdt in om niet te eten en te drinken, niet te roken, geen seksuele verrichtingen, niet vloeken of ruzie maken of kwaad spreken over een ander. Enkel mensen die ziek of zwak of aan het reizen zijn, zwangere vrouwen, vrouwen die borst voeding geven of ongesteld zijn en jonge kinderen zijn echter niet verplicht om te vasten. Het is enkel bedoeld voor de mensen welke het lichamelijk aan kunnen en geen lichamelijke klachten hebben.

moslims bidden veel gedurende deze maand en lezen elke dag en proberen om de hele Qoran te lezen in 30 delen ook wel de 'Djuz' genoemd. Ook is ramadan een maand waarin extra aandacht wordt geschonken aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid.

Ook voor de mensen welke het kunnen betalen wordt er geschonken aan de arme mensen, zoals een Ramadan pakket wat bestaat uit levens bemiddelen en ook wordt er vaak vlees gegeven. Sommige restaurants of personen dekken tafels op voor de arme mensen om samen te komen eten wanneer het vasten wordt gebroken en onderweg langs de straat wordt er dicht aan de zonsondergang water of pakjes sap uitgedeeld met een dadel koekje.

Volgens de islam leren mensen meden door het vasten om zichzelf te bedwingen en leren zij eigenschappen aan zoals discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het ieder mens aan om de baas te zijn over hun eigen lusten en om ook aan hun mede mens te denken en dankbaar te wezen. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien.

Dit is een goed moment om te stoppen met roken of andere slechte dingen voor je gezondheid waar je graag van af wilt raken.

Meestal wordt het vasten gebroken door melk met dadels te eten wat daarna gevolgd wordt door een lichte maaltijd zoals soep en een half uur erna rijst met groenten en vlees. Vlak voor dat de zon op gaat wordt er nog een maaltijd gegeten en ook genoeg water of sap gedronken om de dag door te komen.

Na de maand ramadan volgt het Suikerfeest (`id-oel-fitr), dat gevierd wordt samen met familie en vrienden.

Mocht je tijdens deze maand op vakantie gaan naar een Moslim land dan zal je inderdaad merken dat de mensen niet zo snel zullen wezen of vrijwel weinig praten of misschien wel erg chagrijnig er uitzien, maar logisch als je ziet dat de temperaturen buiten tussen de 30 a 40 graden ligt en als je dan een hele dag zonder water of eten moet werken dan is dat niet echt gemakkelijk natuurlijk.